Verhalen

Maak kennis met onze organisatie door de verhalen van twee van onze medewerkers. Sharon is Groepsleider op de BSO+ Heyendaal in Ede. Het andere verhaal is van Kim, Intensief Ambulant Gezinsbegeleider bij Loofles. Lees wat hen drijft, hoe ze de organisatie en hoe ze het werk bij de organisatie ervaren!

Sharon van Dijk
‘Soms kijk je na een half jaar terug en denk je: ‘Dat hebben we toch mooi gefixt’
Sharon van Dijk
Groepsleider BSO+ Heyendaal, Ede
Lees mijn verhaal
Kim Sauer
"Als je wilt, kun je je hier volop ontwikkelen"
Kim Sauer
Intensief Ambulant Gezinsbegeleider
Lees mijn verhaal
Laureen Maliepaard
"Ik had nooit verwacht dat ik het zo leuk zou vinden"
Laureen Maliepaard
Groepsleider
Lees mijn verhaal

‘Soms kijk je na een half jaar terug en denk je: ‘Dat hebben we toch mooi gefixt’

Sharon van Dijk is persoonlijk begeleider bij Loofles. Een vrolijke jonge meid, die er overduidelijk zin in heeft. ‘Dat klopt, ik ben hier nog nooit een dag met tegenzin aan het werk gegaan. Maar dat is ook niet zo gek. Je werkt met kinderen, je krijgt veel verantwoordelijkheid en je krijgt veel training.’

Sharon werkt op de BSO+ Heyendaal, in Ede. Hier krijgen kinderen naschoolse opvang die soms net wat meer aandacht vragen dan op een reguliere BSO. ‘Heel vaak zijn wij het laatste adres waar ze terecht kunnen. Nou, wij vangen ze met open armen op. Bij ons is iedereen welkom. Of dat soms ingewikkeld is? Natuurlijk! Sommige kinderen hebben in het begin een op een of zelfs twee op een begeleiding nodig. Maar als wij het laatste adres zijn, kunnen we ze toch niet zo naar huis sturen?’

Teamwork
‘Ik hou van kinderen. Je ziet ze elke dag een beetje meer ontwikkelen. Je ziet dat als ze hier langer zijn, het beter met ze gaat. Ze spelen lekker, zijn vrolijker en gaan vooruit. Daardoor gaat het vaak ook beter met de ouders. Dat gaat heus niet altijd vanzelf hoor. Wij hebben ook met lastige situaties te maken. Maar je staat hier altijd met een team. Dan moet je een tijdje knokken samen, maar na een half jaar kijk je samen terug en denk je: ‘Dat hebben we toch mooi gefixt’.

We sturen niemand naar huis
Wat mij bijvoorbeeld altijd bij blijft is een jongetje dat we opvingen. De moeder kwam binnen en zei: ‘Dit lukt toch niet, hij wordt overal naar huis gestuurd’. Maar het tegenovergestelde was waar. Het was niet makkelijk hoor, maar wij sturen kinderen (bijna) nooit naar huis. Hij heeft hier zo veel geleerd. Wij zorgen met het team dat het lukt.’

Samen er op uit
Bij Loofles doen we echt veel met de kinderen. We krijgen als team alle vrijheid om leuke dingen met ze te ondernemen. Als het mooi weer is, pakken we de bus en rijden we naar het bos. Of we gaan met elkaar naar de bibliotheek. En als het vakantie is, doen we samen leuke uitjes. Dat is gaaf hoor, want we kunnen hier dingen doen die de kinderen thuis nooit kunnen doen. Dan gaan we bijvoorbeeld samen een dag naar de Efteling. Dat is toch te gek?

Loofles is mijn thuis
Ik zit echt op m’n stek bij Loofles. Je wordt hier echt goed begeleid en getraind om te gaan met de problematiek die we hier soms tegen komen. We hebben een orthopedagoog die ons structureel helpt, we hebben intervisie met het team, je wordt hier echt aan het denken gezet. Dat vind ik fijn. Als ik kijk waar ik drie jaar geleden stond en waar ik nu sta, dat is een wereld van verschil. Je krijgt de middelen om je werk goed te kunnen doen en te kunnen groeien.’

Bekijk hier onze vacatures

‘Als je wilt, kun je je hier volop ontwikkelen’

Kim komt fris gewassen ’s ochtends binnen vallen. Ze heeft een half uurtje daarvoor een appje gehad of ze zin heeft om nog even mee te denken over Loofles. ‘Ja hoor, ik spring even onder de douche, ben er zo’. Dat is Kim ten voeten uit: enthousiast en gedreven.

‘Ik kwam binnen als persoonlijk begeleider en had daarvoor met verstandelijk beperkten gewerkt. Via Facebook zag ik de vacature voor persoonlijk begeleider bij Loofles. Dat leek me wel wat. En nu, vijf jaar later, ben ik doorgegroeid en werk als IAG’er. Dat is typisch Loofles: als je wilt, kun je je hier volop ontwikkelen.

Verschil maken in een gezin
Als IAG’er kom ik veel bij mensen thuis, om daar een handje te helpen met de opvoeding. Dat werkt het best als je mee kunt kijken in de echte realiteit. Dus niet ’s ochtends om tien uur als de rest van het gezin op pad is, maar om 18 uur: iedereen is moe en wil graag eten, kinderen moeten naar bed. Dat zijn de spitsuren waar het vaak mis gaat. Ik ben er dus op dat moment bij. Het is niet echt een 9 tot 5 baan. Dat je er zo dicht op zit, dat maakt mijn werk mooi. Je kunt echt verschil maken in een gezin. Je kunt praktische tips geven. Je helpt de ouders anders naar hun kind te kijken.

Een steentje bijdragen
We kregen te maken met een gezin dat net uit het buitenland kwam. Het ging echt niet goed daar. De ouders én de kinderen lagen continu met elkaar over hoop. Omdat Loofles zo’n breed aanbod heeft, konden we ze goed helpen. We hebben de kinderen verdeeld over verschillende BSO’s en thuis hulp aangeboden. Dat heeft het gezin uiteindelijk bij elkaar gehouden. Van dat soort ervaringen gaat mijn hart wel sneller kloppen hoor, gaaf als je daar een steentje aan kan bijdragen.

Zelfzorg
Soms is het ook best lastig hoor, het is niet alleen maar leuk. Ik sta ook wel eens met een beetje ‘gezonde spanning’ voor een situatie. Ik weet dat ik dan bij Loofles veel back-up kan krijgen, maar je moet het wel zelf opzoeken. Dat heb ik hier goed geleerd, een stukje zelfzorg. Dat maakt ook dat het leuk blijft om dit werk te doen.

Vrijheid
Je hebt hier veel vrijheid, dat vind ik heel fijn. Ik kan bijvoorbeeld mijn eigen tijd indelen en de afspraken maken wanneer ik denk dat het zinvol is. Mijn agenda is dus elke week anders. Ik heb een werktelefoon. Dat lijkt misschien een vanzelfsprekendheid, maar ik weet van andere organisaties dat dat niet zo is. Voor ons betekent het dat cliënten nooit je privé-nummer hebbenn en je dus soms je werk letterlijk uit kunt zetten.

Nog lang niet weg
Voorlopig ben ik nog lang niet uitgeleerd. Ik heb via Loofles de opleiding voor IAG’er mogen doen. Nu help ik andere collega’s die de opleiding doen. Dat vind ik gaaf aan Loofles, we doen het samen. Je ziet de mensen en daarmee ook de organisatie groeien, zowel letterlijk als figuurlijk.’

Bekijk hier onze vacatures

‘Ik had nooit verwacht dat ik het zo leuk zou vinden’

De BSO in Ede hangt vol met wilde dieren en planten. ‘Het thema is jungle en dat betekent dat we de hele boel mogen versieren!’. Het enthousiasme spat van Laureen haar gezicht: ’Ik ben nogal creatief aangelegd en heb nog 101 ideeën.’ Nou, dat moet goed komen, want naast creatief zijn weet Laureen ook van aanpakken.

‘Ik ben hier vrij recent begonnen en had nooit verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. Doordat Loofles bewust kiest voor het werken met kleinschalige groepen, kan ik echt aandacht geven aan elk kind. Dat vind ik belangrijk.

Voldoening in het werk
Tijdens de opleiding ‘Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker’ miste ik uitdaging. Wat ik in 3 jaar had kunnen doen, deed ik in 2 jaar. Deze uitdaging vind ik nu gelukkig wel bij Loofles. Er is veel mogelijk. Heb je een idee, dan is de kans groot dat je er werk van mag maken. Zo organiseerde ik last-minute een bezoek aan het bos met de kinderen. En of dat de moeite waard was! Ik denk nog wel eens aan de opmerking van een van de kinderen: ‘Dit is echt de leukste dag van mijn leven. Is dit ook de leukste dag van jou leven?’. Wel ‘één’ van de leukste ja, haha!

Ergens toekomst in zien
Doordat ik binnenkort start met de HBO opleiding ‘Social Work’ kan ik naast op de BSO ook op een BSO+ locatie van Loofles werken. Deze combinatie vind ik heel fijn. Ik wil ergens werken waar ik het gevoel heb dat ik jarenlang uitgedaagd kan worden. Dat kan nu.

Een eigen plek
Wat ik hier probeer te creëren is een veilige ruimte waar kinderen zichzelf kunnen zijn. Zo kan ik echt een relatie opbouwen met het kind en deze mooie herinneringen geven. Daar komt ook het contact met ouders bij kijken, ik vind het leuk om met hen in gesprek te gaan. Soms kun je bepaalde onzekerheden wegnemen of je leert het kind nog beter kennen door de verhalen die de ouders delen.

Creatieve activiteiten
Een hele dag leuk maken is soms wel een uitdaging. Dat kan best wat van je vragen. De uitdaging die je dan hebt is het vinden van creatieve oplossingen. Over het algemeen gaat dat mij goed af. Helemaal nu het zomer is en we met zomerboekjes werken. Hierin delen we van te voren de activiteiten die we gaan ondernemen. Dat werkt positief. Zo hoor ik van ouders dat de kinderen thuis regelmatig in dit boekje bladeren en helemaal enthousiast worden over dat wat op de planning staat.’