Verhalen
//= $links_right ? ' has-links' : ($link_bottom ? ' has-bottom-link' : ' columns-2') ?>Maak kennis met onze organisatie door de verhalen van twee van onze medewerkers. Sharon is Groepsleider op de BSO+ in Ede. Het andere verhaal is van Kim, Intensief Ambulant Gezinsbegeleider bij Loofles. Lees wat hen drijft, hoe ze de organisatie en hoe ze het werk bij de organisatie ervaren!
‘Soms kijk je na een half jaar terug en denk je: ‘Dat hebben we toch mooi gefixt’
"Als je wilt, kun je je hier volop ontwikkelen"
‘Soms kijk je na een half jaar terug en denk je: ‘Dat hebben we toch mooi gefixt’
Sharon van Dijk is persoonlijk begeleider bij Loofles. Een vrolijke jonge meid, die er overduidelijk zin in heeft. ‘Dat klopt, ik ben hier nog nooit een dag met tegenzin aan het werk gegaan. Maar dat is ook niet zo gek. Je werkt met kinderen, je krijgt veel verantwoordelijkheid en je krijgt veel training.’
Sharon werkt op de BSO+, in Ede. Hier krijgen kinderen naschoolse opvang die soms net wat meer aandacht vragen dan op een reguliere BSO. ‘Heel vaak zijn wij het laatste adres waar ze terecht kunnen. Nou, wij vangen ze met open armen op. Bij ons is iedereen welkom. Of dat soms ingewikkeld is? Natuurlijk! Sommige kinderen hebben in het begin een op een of zelfs twee op een begeleiding nodig. Maar als wij het laatste adres zijn, kunnen we ze toch niet zo naar huis sturen?’
Teamwork
‘Ik hou van kinderen. Je ziet ze elke dag een beetje meer ontwikkelen. Je ziet dat als ze hier langer zijn, het beter met ze gaat. Ze spelen lekker, zijn vrolijker en gaan vooruit. Daardoor gaat het vaak ook beter met de ouders. Dat gaat heus niet altijd vanzelf hoor. Wij hebben ook met lastige situaties te maken. Maar je staat hier altijd met een team. Dan moet je een tijdje knokken samen, maar na een half jaar kijk je samen terug en denk je: ‘Dat hebben we toch mooi gefixt’.
We sturen niemand naar huis
Wat mij bijvoorbeeld altijd bij blijft is een jongetje dat we opvingen. De moeder kwam binnen en zei: ‘Dit lukt toch niet, hij wordt overal naar huis gestuurd’. Maar het tegenovergestelde was waar. Het was niet makkelijk hoor, maar wij sturen kinderen (bijna) nooit naar huis. Hij heeft hier zo veel geleerd. Wij zorgen met het team dat het lukt.’
Samen er op uit
Bij Loofles doen we echt veel met de kinderen. We krijgen als team alle vrijheid om leuke dingen met ze te ondernemen. Als het mooi weer is, pakken we de bus en rijden we naar het bos. Of we gaan met elkaar naar de bibliotheek. En als het vakantie is, doen we samen leuke uitjes. Dat is gaaf hoor, want we kunnen hier dingen doen die de kinderen thuis nooit kunnen doen. Dan gaan we bijvoorbeeld samen een dag naar de Efteling. Dat is toch te gek?
Loofles is mijn thuis
Ik zit echt op m’n stek bij Loofles. Je wordt hier echt goed begeleid en getraind om te gaan met de problematiek die we hier soms tegen komen. We hebben een orthopedagoog die ons structureel helpt, we hebben intervisie met het team, je wordt hier echt aan het denken gezet. Dat vind ik fijn. Als ik kijk waar ik drie jaar geleden stond en waar ik nu sta, dat is een wereld van verschil. Je krijgt de middelen om je werk goed te kunnen doen en te kunnen groeien.’
‘Als je wilt, kun je je hier volop ontwikkelen’
Kim komt fris gewassen ’s ochtends binnen vallen. Ze heeft een half uurtje daarvoor een appje gehad of ze zin heeft om nog even mee te denken over Loofles. ‘Ja hoor, ik spring even onder de douche, ben er zo’. Dat is Kim ten voeten uit: enthousiast en gedreven.
‘Ik kwam binnen als persoonlijk begeleider en had daarvoor met verstandelijk beperkten gewerkt. Via Facebook zag ik de vacature voor persoonlijk begeleider bij Loofles. Dat leek me wel wat. En nu, vijf jaar later, ben ik doorgegroeid en werk als IAG’er. Dat is typisch Loofles: als je wilt, kun je je hier volop ontwikkelen.
Verschil maken in een gezin
Als IAG’er kom ik veel bij mensen thuis, om daar een handje te helpen met de opvoeding. Dat werkt het best als je mee kunt kijken in de echte realiteit. Dus niet ’s ochtends om tien uur als de rest van het gezin op pad is, maar om 18 uur: iedereen is moe en wil graag eten, kinderen moeten naar bed. Dat zijn de spitsuren waar het vaak mis gaat. Ik ben er dus op dat moment bij. Het is niet echt een 9 tot 5 baan. Dat je er zo dicht op zit, dat maakt mijn werk mooi. Je kunt echt verschil maken in een gezin. Je kunt praktische tips geven. Je helpt de ouders anders naar hun kind te kijken.
Een steentje bijdragen
We kregen te maken met een gezin dat net uit het buitenland kwam. Het ging echt niet goed daar. De ouders én de kinderen lagen continu met elkaar over hoop. Omdat Loofles zo’n breed aanbod heeft, konden we ze goed helpen. We hebben de kinderen verdeeld over verschillende BSO’s en thuis hulp aangeboden. Dat heeft het gezin uiteindelijk bij elkaar gehouden. Van dat soort ervaringen gaat mijn hart wel sneller kloppen hoor, gaaf als je daar een steentje aan kan bijdragen.
Zelfzorg
Soms is het ook best lastig hoor, het is niet alleen maar leuk. Ik sta ook wel eens met een beetje ‘gezonde spanning’ voor een situatie. Ik weet dat ik dan bij Loofles veel back-up kan krijgen, maar je moet het wel zelf opzoeken. Dat heb ik hier goed geleerd, een stukje zelfzorg. Dat maakt ook dat het leuk blijft om dit werk te doen.
Vrijheid
Je hebt hier veel vrijheid, dat vind ik heel fijn. Ik kan bijvoorbeeld mijn eigen tijd indelen en de afspraken maken wanneer ik denk dat het zinvol is. Mijn agenda is dus elke week anders. Ik heb een werktelefoon. Dat lijkt misschien een vanzelfsprekendheid, maar ik weet van andere organisaties dat dat niet zo is. Voor ons betekent het dat cliënten nooit je privé-nummer hebbenn en je dus soms je werk letterlijk uit kunt zetten.
Nog lang niet weg
Voorlopig ben ik nog lang niet uitgeleerd. Ik heb via Loofles de opleiding voor IAG’er mogen doen. Nu help ik andere collega’s die de opleiding doen. Dat vind ik gaaf aan Loofles, we doen het samen. Je ziet de mensen en daarmee ook de organisatie groeien, zowel letterlijk als figuurlijk.’